Османи: Може да споменем българите в Конституцията на РСМ

Те трябва да се чувстват като напълно свободни граждани, коментира външният министър

05.03.2021 | 09:50 Редактор: Ралица Братанова
Османи: Може да споменем българите в Конституцията на РСМ

Македонският министър на външните работи - Буяр Османи, заяви, че няма нищо против в Конституцията на Република Северна Македония /РСМ/ българите да бъдат изрично споменати. 

“Ако подобно нещо има значение за българите, тогава те могат да бъдат споменати в Конституцията. До момента никой от нас не е поискал подобно нещо”, каза Османи в интервю за местната телевизия ТВ 21.

Българите в РС Македония трябва да се чувстват като напълно свободни граждани, които могат да се организират в общности и да притежават всички права. Ако е необходимо ще бъдат и изрично споменати в Конституцията”, каза още Османи, цитиран от БГНЕС.

На въпроса дали някой от България е поискал подобно нещо външният министър отговори: Аз не съм чул. Подобно нещо не е искано.

По отношение на проф. Любомир Фръчковски за кого през последните дни имаше информация, че САЩ не одобряват неговата кандидатура за посланик на РСМ във Вашингтон Османи каза следното:

От Министерството на външните работи на РСМ никой не е съобщавал, че Фръчковски ще бъде наш посланик. Информациите за неговото изпращане и отказ да бъде одобрен от САЩ, бяха чисто медийни информации. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК