Казусът "Северна Македония": Отворените въпроси няма да минат през агресия

България в нито един момент не се е чувствала притисната, подчерта Георг Георгиев

23.02.2021 | 21:21 Редактор: Юлия Христова

Граждани на Северна Македония поискаха в писмо до родните институции "бърза писта" за български паспорти, ако докажат български произход. 
             
И в момента имаме достатъчно адекватно законодателство. Хора, които докажат български произход, имат възможност да получат гражданство. Това каза за "Денят ON AIR" заместник-външният министър Георг Георгиев и допълни: "Няма нищо ново, което президентът да е предложил, да се е сетил". 

По думите му многократно е реагирано на сигнали и по никакъв начин няма нещо извънредно, което президентската институция да е открила сега.

"Винаги сме били в подкрепа и на мястото си. Отворените въпроси няма да минат през агресия, те трябва да се уточнят по мирен и цивилизован начин. Ние сме много принципни и последователни. Искаме онова, което е в договора, да се изпълнява. В миналото, когато сме били непремерени, това е предизвиквало нови турбуленции", посочи заместник-външният министър за Bulgaria ON AIR.

Според него България в нито един момент не се е чувствала притисната

"При нас позицията е ценностна, не можем да се отдръпнем от нещо, което е част от нас. Това не би могло да бъде тема на дискусия", подчерта Георгиев.

Партийните листи за изборите ще бъдат регистрирани в указаното от закона време, стана ясно още от думите му.

"Лицата, на които ГЕРБ ще заложи, са доказани експерти и специалисти. Това е нещо, което сме изповядвали в последните повече от 10 г.", поясни събеседникът.

Георгиев предели като екстравагантно предложението за промени в Изборния кодекс.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК