Радев скочи заради дискриминираните българи в Северна Македония

Президентът поиска отговорните институции в двете държави да реагират

22.02.2021 | 12:28 Редактор: Тодор Петров
Радев скочи заради дискриминираните българи в Северна Македония

Президентът Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония на сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени. 

Позицията на българския държавен глава е мотивирана от получено в президентската институция писмо от етнически българи от Република Северна Македония, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония.

Над 100 хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. 

Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу  тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ, се казва в съобщение на президентството. 

Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти. Този основен  принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г., припомнят от пресслужбата на Радев.
 
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хич не им пука на северните "сърбизирани българи". Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години