Над 140 хил. македонци имат българско гражданство, 25 хил. чакат

Това обяви евродепутатът и заместник-председател на Европейската народна партия Андрей Ковачев

13.02.2021 | 18:10 Редактор: Ралица Братанова
Над 140 хил. македонци имат българско гражданство, 25 хил. чакат

Само за миналата 2020-та година, над 9 000 граждани на Република Северна Македония са получили българско гражданство по произход, а 25 000 са подали молби за такова. С това, македонските граждани, получили българско гражданство, стават над 140 000, а ако смятаме и чакащите, вероятно са около 200 000. Това са почти 10% от жителите на РСМ, близо 20% от тези, които не са албанци, власи, турци, роми или сърби.

Това съобщи евродепутатът и заместник-председател на Европейската народна партия Андрей Ковачев, информира БГНЕС.

Всички тези хора са станали български граждани на базата на две ключови обстоятелства. Първото е, че са доказали, че техните баби и дядовци са били етнически българи. Второто е, че са декларирали изрично, че се чувстват самите те българи. Навярно сред тези 200 000 български граждани има някои, които не са искрени в своите български чувства. Взели са български документи за да могат да се радват на предимствата на българския европейски пасош, издаден от иначе омразната за тях “Татаро-Бугария”.

Направили са го от опортюнизъм, защото такива са “околностите” както би казал свръхреалистът и президент – г-н Пендаровски. Тези “опортюнисти”, са излъгали като са попълнили неверни декларации, че се чувстват българи”, написа още Коваче и подчерта: Тези лица трябва да понесат своята правна отговорност в България, а и срама в Македония, че са де факто предатели на сегашната официална доктрина, че нямат “нищо общо со бугарите”.

“От мои лични наблюдения обаче, има много повече хора които правят точно обратното – именно защото са опортюнисти и реалисти не могат явно да си признаят в РСМ, че имат българско гражданство. Те съзнават много добре, че да бъдеш българин в Македония все още е тежък товар, а дори и присъда, която ти затваря вратите за кариерно, обществено и политическо развитие.

Реалисти са и за да прикрият връзката си с майка България и декларираната от самите тях българска идентичност, някои от тях дори бълват публично, най-яростната антибългарска реторика и пропаганда. Познавам такива лично – има сегашни и бивши политици, и леви и десни, има неуспели канидат-политици, има висши държавни служители, бизнесмени, журналисти, общественици, има всякакви”, пише още Ковачев.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
българин
преди 3 години
Взимат български "пасош" и след това продължават да псуват България. Контролираните от Белград медии и учебници в Македония продължават да промиват мозъците там вече близо 100 години. Само един български паспорт пролет не прави - трябва по-активна намеса на България в Македония, в медии и политиката, така както прави Сърбия отдавна. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А то била войвода ще ги направи всички Българи за 5 хиляди еврака. Сигнализирай за неуместен коментар