България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат: Историческите ни спорове да не спират реформите в Северна Македония

"Ангажимент на двете страни е да намерят допирните точки", заяви Илхан Кючюк

02.02.2021 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Стените нямат място между държави съседки. Стени обаче съществуват не в буквален, но в идеологически, исторически и политически аспект. Могат ли да се намерят пробиви в стените и да бъдат преодолени бариерите и има ли план за напредък в отношенията ни със Северна Македония?

"От една страна такъв план се изготвя от българското правителство, а от друга - от правителството на Република Северна Македония. Ангажимент на двете страни е да представят своите съвместни усилия и да се опитат да намерят допирните точки", каза евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк за "България сутрин".

Той се надява това да се случи в най-скоро време.

"Не е възможен разговор без история. В същото време трябва да продължи пътят на реформите на Северна Македония, но той не трябва да бъде възпрепятстван от тежките исторически спорове. Съвместната историческа комисия, която има за цел да реши много въпроси, които са актуални, трябва да продължи своята работа, Но политиците не трябва да отбягват въпроса, оставяйки го в ръцете на историците, колкото и компетентни да са те", добави Кючюк пред Bulgaria ON AIR.

Според него ние правим една фундаментална грешка, смесвайки двата договора - този с Гърция, т.нар. Преспанското споразумение, и този със Северна Македония. 

"Докато Преспанското споразумение слага точка на спора, разделяйки историческите факти и личности, буквално казвайки, че Република Северна Македония няма нищо общо с антична Македония, то нашият въпрос е доста по-сложен. Той вкарва в обращение термина "обща", който поставя и други съществени въпроси за общото ни бъдеще, което неминуемо трябва да бъде свързано с ЕС. Две толкова близки страни - България и Северна Македония, могат да решат всички поставени въпроси. Но се оказа, че колкото и близки сме, толкова и далечни сме", обясни евродепутатът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК