Пендаровски не очаква София да промени позицията си към Скопие и след изборите

Президентът на Северна Македония изрази надежда спорът да бъде решен с помощта на Брюксел

26.01.2021 | 19:02 Редактор: Ивет Арабова

Скопие не очаква промяна на позицията на София за еврочленството на Северна Македония, след изборите в България. Тази позиция изрази президентът на страната Стево Пендаровски пред местна телевизия. Той е възприеман като по-критичен към българските власти в сравнение с премиера Зоран Заев.

Разделителната линия в политиката на България спрямо Република Северна Македония са парламентарните избори у нас, смятаха редица политици в съседката ни. Правителството в Скопие реши да замрази отворените въпроси с България до вота. Сега обаче изгледи за промяна не виждат дори след изборите у нас. 


 
"За съжаление новините от България говорят за твърдо становище и на опозицията, и на властта, така че който и да дойде на власт след изборите - сериозни промени няма да има", заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

В близо едночасово интервю за телевизия "Клан" президентът на Северна Македония коментира и спора между България и Северна Македония, довел до блокиране на началото на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. Той изрази надежда той да бъде разрешен с помощ от Брюксел. 

Темата коментира и посланикът на САЩ в Скопие. В интервю за "Гласът на Америка" тя изразява разочарование от решението на София. 

"Разочаровани сме от ветото на България по ред причини, първо, защото вярваме, че Северна Македония е била готова да започне процеса на отваряне и затваряне на глави с Европейския съюз", коментира посланикът на САЩ в РСМ - Кейт Мари Бърнс.

Дипломатът заявява, че ветото крие рискове от намеса на трети страни, визирайки Китай и Русия. На този фон - върховният представител по външната политика Жозеп Борел е препотвърдил ясната и неоспорима европейска перспектива за Северна Македония. Вицепремиерът и външният министър на страната са на визита в Брюксел. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК