Опозицията в Скопие: Управляващите крият анекс от Договора с България

Статия във вестник "Република" разбуни духовете в Северна Македония

11.01.2021 | 19:02 Редактор: Ралица Братанова

Скандал в Република Северна Македония. Медии обвиняват управляващите, че крият анекс от 12 точки към Договора с България. Скандалът се разрази след като вчера българският вицепремиер Красимир Каракачанов заяви в интервю, че анекса е бил предоставен на Скопие.

В статията на опозиционния вестник "Република" се цитира изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов, че Република Северна Македония ще трябва да приеме анекс от 12 точки, ако иска да получи дата за започване на преговорите за членство в Европейския съюз. Изданието подчертава, че към този момент са били известни само три точки, а не 12 и управляващите в Северна Македония целенасочено крият документа.

"Като се има предвид, че Заев, Османи и Пендаровски крият приложението, логично е то да не е благоприятно за Македония и сега се търси начин то да бъде продадено на обществеността", пише в статията.

Анексът разбуни духовете в момент, когато Скопие обяви, че оставя разрешаването на спорните въпроси, за след изборите в България.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обаче е скептичен, че след това ще има промяна в българската позиция. Коментарът му дойде часове преди срещата му със специалния представител на Северна Македония за отношенията с България - Владо Бучковски.

Вицепремиерът посочи още, че докато в Северна Македония има език на омразата срещу България не може да има диалог.

"Докато всеки ден отвориш учебника по "История“ в Македония и вътре пише, че ние българите сме фашисти, окупатори и татари, няма смисъл да разговаряме", категоричен е Каракачанов.

Той припомни и думите на португалския външен министър, чиято страна пое председателството на ЕС, че "проблемите не са между България и Северна Македония, а между ЕС и Северна Македония".

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК