Каракачанов: Без разговори, докато македонците пишат, че сме татари и фашисти

Той смята, че властите в Скопие използват Бучковски, за да се демонстрира добра воля

11.01.2021 | 14:12 Редактор: Юлия Христова
Каракачанов: Без разговори, докато македонците пишат, че сме татари и фашисти

"България има ясно позиция за РС Македония и е крайно време в Скопие да започнат да четат решенията на българския парламент. Няма смисъл от разговори като на Капалъчарши. Г-н Владо Бучковски е добронамерен човек, с политически опит, грамотен, с добро отношение към България. Неслучайно беше избран за посредник", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Каракачанов смята, че властите в Скопие използват Бучковски, за да се демонстрира добра воля.

"Самият Бучковски има добрата воля, но тези, които го изпращат я нямат. Те три години и половина не направиха нищо и сега продължават да разчитат, че въпреки решенията на българския парламент и правителство, могат да се постигне компромис, който да бъде компромис от българска страна. Това няма как да се случи“, категоричен е министърът на отбраната.

Каракачанов заяви, че докато в учебниците по история в Република Северна Македония пише, че българите са татари и фашисти, разговор не може да има, предаде БГНЕС.

"Ти имаш правото да защитаваш своята идентичност такава, каквато е и оттогава, когато е възникнала, а не крадейки чужда история да си създаващ чужда идентичност. Те си имат – това е идентичността, създадена от Йосип Броз Тито и Коминтерна. Да си я защитават. Никой не им посяга. Но цар Самуил е български цар, той не е воювал срещу България, както пише в македонските учебници. Ние българите не сме фашисти, окупатори и татаро-монголско племе и въпреки 70-годишните промени в езика все още говорим без преводач, говорим на един език“, каза Каракачанов.

Той припомни и думите на португалския външен министър, чиято страна пое председателството на ЕС за 6 месеца, че: "Проблемите не са между България и Северна Македония, а между ЕС и Северна Македония“. 

Снимка: Министерство на отбраната

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК