България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Анализатор: Пробългарските политици в Скопие се чистят безкомпромисно

Докато спорим със Северна Македония, се развиват процеси против интересите ни, смята Боян Чуков

01.02.2021 | 08:20 Редактор: Ралица Братанова

Депутат от Северна Македония с остри обвинения към България. Лидерът на партията на етническите сърби, която е коалиционен партньор на управляващата партия, нарича българите фашисти. 

На фона на обтегнатите отношения между София и Скопие според депутати от ВМРО българи, които живеят в Северна Македония, са подложени на тормоз и полицейско насилие.

"Северна Македония е проектна държава. За да разберем какво говори Скопие, трябва да имаме предвид че става дума, че става дума за квазиколония на Сърбия", коментира международният анализатор Боян Чуков в "България сутрин".

По думите му Белград прави всичко Скопие да остане в неговата орбита.

"Македонският елит е създаден и отгледан от Белград. Голяма част от тези хора са манипулирани от сръбските специални служби и затова водят лицемерна политика към нас", заяви Чуков.

Според него проблемът е, че докато спорим с македонците, се развиват процеси, които не са в ползи на българските национални интереси.

"Ние губим по отношение на Македония вече 25-30 години. Съвсем целенасочено ни спират да развиваме всестранно отношенията ни с нея", категоричен бе анализаторът пред Bulgaria ON AIR

Той заяви, че пробългарските политици в Северна Македония се чистят безкомпромисно.

Междувременно депутатът Милен Михов заговори дори за натиск върху българските граждани в Северна Македония.

"Това се прави целенасочено. По този начин изпадаме в ситуация, която е изключително деликатна. Ние имаме сметка Северна Македония да бъде интегрирана в ЕС, но нямаме сметка това да стане за сметка на българската история", посочи още Чуков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК