Заев: Възможно е споразумение с България до юни

Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, категоричен е той

03.04.2021 | 21:49 Редактор: Здравко Черкезов
Заев: Възможно е споразумение с България до юни

Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за местна телевизия, че е възможно да бъде постигнато споразумение с България до юни.

Пред Канал 5, той каза, че подобно решение ще спомогне за провеждането на междуправителствена конференция, която да отвори вратата за преговорите за членство на страната в Европейския съюз още в рамките на тази година.

"Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, защото за това не се преговаря никъде по света. Историята не може и не бива да бъде пречка, а това, което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите поколения", заяви Заев, цитиран от БНР.

По думите му несъгласието между София и Скопие може да бъде решено като се каже, че за определен период двете държави са имали обща история.

Междувременно, с 95 гласа "за" и 12 "против" парламентът на Република Северна Македония отложи преброяването на населението за септември, а местните избори за втората половина на октомври. Преброяването трябваше да започне на 1 април, но заради пандемията ще се проведе от 5 до 30 септември, а дотогава ще продължи процесът на самопреброяване на живеещите в чужбина граждани на страната.

А местните избори, които трябваше да се състоят в началото на октомври, са отложени за втората половина на същия месец и вероятно ще се състоят на 24 или 31 октомври.

Парламентът прие също да се гласува с пръстов отпечатък.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК