Световните сили искат ядрено споразумение с Иран до средата на май

Европейските страни се застъпват за връщане към първоначалната сделка

30.04.2021 | 16:12 Редактор: Никола Симеонов
Световните сили искат ядрено споразумение с Иран до средата на май

Световните сили работят за възстановяването на ядреното споразумение с Иран до средата на май преди изтичане на ключовата сделка за мониторинг, като в момента преговорите продължават вече трета седмица и са стигнали до санкциите, които САЩ да отменят, съобщава Bloomberg.

Двама европейски официални представители, участващи в посредничеството по процеса, потвърдиха целевата дата, като са поискали да не бъдат идентифицирани заради чувствителността на преговорите във Виена.

Въпреки че САЩ и Иран постигнаха напредък, все още има дълъг път, преди да се постигне разбирателство, казаха още те.

Целта на преговорите е САЩ да се завърнат към споразумението от 2015 г., от което се отказа президентът Доналд Тръмп, и връщане на ядрената програма на Иран до ограничения, определени от този пакт. Това е сложна задача. Тръмп наложи санкции на иранската икономика, включително върху така важните продажби на петрол, но също така и на правителствени и военни служители.

Преговорите са под все по-голям натиск, тъй като приближа 22 май - краен срок, договорен от Техеран и Международната агенция за атомна енергия, който е от основно значение за усилията за гарантиране, че Иран не укрива обогатяване на уран.

През февруари страните сключиха сделка, която позволява на камерите на Международната агенция по атомна енергия, поставени на ключови съоръжения, да записват. Инспекторите ще получат достъп до материала само ако бъде постигнато споразумение в австрийската столица. В противен случай Иран казва, че ще изтрие материала, пише Bloombergtv.bg

Европейските страни се застъпват за връщане към първоначалното споразумение, без да се опитват да разширят диалога, за да включат регионални проблеми на сигурността. Един от служителите заяви, че целта е да се сключи сделка поне няколко дни преди 22 май.

Това е амбициозно, според човек, близък до служители на Държавния департамент на САЩ, който каза, че споразумение до средата на юни е по-вероятно. Спорните въпроси включват санкции, които САЩ искат да запазят и как да се провери спазването на споразумението, каза още източникът.

В брифинг на 21 април служител на Държавния департамент заяви, че САЩ се стремят към възможно най-бързо решаване на въпроса, но не за сметка на сключване на по-лоша сделка. Ключовият въпрос остава как двете страни ще се върнат в пълно съответствие със споразумението от 2015 г., каза служителят.

В интервю за телевизия Bloomberg в четвъртък ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси заяви, че се притеснява, че Иран ще унищожи данните от камерите, ако споразумението не бъде постигнато навреме, добавяйки "да се надяваме, че това не се е случило“.

Ако страните пропуснат крайния срок за мониторинг и разговорите не доведат до напредък Гроси каза, че ще се върне в Техеран, за да се опита да постигне нов компромис.

Американски представители обикалят съюзници в Близкия изток тази седмица, отчасти за да облекчат притесненията си от преговорите с Иран, дългогодишен враг на много от арабските държави в Персийския залив, както и на Израел.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф също посещава арабските страни, включително Катар, Ирак, Оман и Кувейт, на фона на усилията за подобряване на отношенията със съседите, които се влошиха, когато Тръмп засили натиска и Техеран усили ядрената си програма.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК