Започнаха преговори във Виена относно иранската ядрена сделка

В срещата се включиха дипломати от целия свят

07.04.2021 | 19:12 Редактор: Жаклина Иванова

Виена е отново в центъра на сделката за иранската ядрена програма. В австрийската столица започнаха преговорите на високо ниво за спасяване на международното споразумение.

6 години, след като беше постигнато международно споразумение за иранската ядрена програма, делегация от дипломати отново пристигна в австрийската столица. Този път - в опит сделката да бъде спасена. 

В срещата се включиха представители на Иран, Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия. Индиректно участват и Съединените щати. Вашингтон определи първия ден от разговорите като конструктивен. 

"Ние се опитваме да разберем какво са готови иранците да направят, за да се върнат към спазването на сделката от 2015 г. и какво може да се наложи да направим ние", коментира говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Целта на ядрената сделка от 2015 година беше да спре безконтролното обогатяване на уран в Иран, заради подозрение, че ще бъде използван за изграждане на атомни бомби. Споразумението обаче претърпя сериозен удар, след като през 2018 година Съединените щати бяха изтеглени от тогавашния президент Доналд Тръмп. Впоследствие бяха възобновени и тежките икономически санкции срещу Ислямската република. 

В отговор Техеран започна да нарушава условията на сделката и поднови обогатяването на уран. Тонът между двете страни се промени след като Джо Байдън пое Белия Дом и заяви, че ще бъде обмислено премахването на санкциите.

"Намираме позицията за реалистична и обещаваща. Това може да е началото на края на процеса, които отведе дипломацията до задънена улица", заяви говорителят на иранското правителство Али Раби 

Дипломатическите разговори за спасяване на сделката продължават и в петък. Тогава във Виена ще се проведе още един кръг от преговори между делегатите.

Вижте повече в репортажа на Яна Чевенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК