След 4 месеца строг локдаун: Великобритания смекчи мерките, а Гърция ги затяга

В Обединеното кралство са поставени над 46 милиона дози ваксини

26.04.2021 | 17:50 Редактор: Искра Ангелова

След четири месеца строги ограничения във Великобритания, някои от тях отпаднаха. На този фон в Гърция удължиха Ковид мерките.

Туристи вече отказват резервации за Великден в Гърция, защото остава в сила забраната за пътуване между областите. До 3 май се запазват ограничителните мерки за влизане в Гърция. Изисква се отрицателен PCR тест дори и за деца над 5-годишна възраст.

На изходите на градовете има полицейски екипи, които проверяват причината за пътуване. Глобяват и връщат пътници, нарушили забраната. От днес всички държавни служители отиват на работа след отрицателен тест за коронавирус.  А първите руски туристи влязоха в страната.

А междувременно и в Словения започва смекчаване на част от мерките, хотелите отварят. В Шотландия и Уелс отпаднаха редица ограничения след последния локдуан, продължил около четири месеца.  Отварят магазини, фитнес зали, басейни, пъбове, ресторанти и кафета. Отпадат ограничения за пътувания. До 30 души ще могат да присъстват на сватби и погребения в Уелс.

В същото време в Англия започва ваксиниране на 44-годишните. Следващата група са от 40 до 43 години.

В Обединеното кралство са поставени над 46 милиона дози ваксини. Междувременно Европейската комисия е започнала съдебен иск срещу AstraZeneca за неспазване на договора за доставка за липса на "надежден" план за осигуряване на навременни доставки. Компанията трябва да достави 180 милиона дози ваксини за ЕС през второто тримесечие. А в сряда предстои Европейският парламент да гласува създаването на зелен сертификат.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК