Въпреки големия брой на заразени: Европа започва да разхлабва ограниченията

След бавния темп по ваксинация, Западна Европа започва да има напредък в борбата ѝ с пандемията

22.04.2021 | 20:55 Редактор: Жаклина Иванова
Въпреки големия брой на заразени: Европа започва да разхлабва ограниченията

Западна Европа започва да разхлабва противоепидемичните ограниченията, предлагайки облекчение за изморения от пандемия регион, докато програмите по ваксинация започват да се подобряват, пише Bloomberg.

Следващия понеделник Италия ще разхлаби мерките, Гърция ще последва примера ѝ в началото на май, а Германия обмисля привилегии за хората, които са имунизирани. По-късно в четвъртък френският премиер Жан Кастекс ще обяви какви ще бъдат следващите стъпки на Франция, докато има планове да бъдат премахнати някои от ограниченията за пътуване и хранене на открито.

След бавния темп по ваксинация, Западна Европа започва да има напредък в борбата ѝ с пандемията, която доведе до смъртта на повече от 640 000 души в целия континент.

"Докато доставките на нови дози се увеличават, Германия може да бъде в състояние да премахне приоритетността на ваксинацията до юни, стъпка, която ще доведе до това хора от всички възрасти да могат да бъдат ваксинирани", заяви здравният министър Йенс Шпан.

"Ако това се случи и по-рано, ще съм още по-доволен, но не бива да имаме много големи очаквания“, допълни още той в речта си в горната камара на парламента в четвъртък.

Докато темпът на заразяване се забавя в Италия, правителството на министър-председателя Марио Драги възстанови свободното пътуване между регионите с по-нисък риск, като хората могат да пътуват и до региони с по-висок брой на заразени при определени условия - чрез ваксинационен паспорт. Според новите правила баровете и ресторантите на открито също ще бъдат отворени.

"Във Франция ограниченията при пътувания между регионите ще бъдат премахнати на 3 май, четири седмици след обявяването им от президента Еманюел Макрон. Но вечерният час между 19 часа и 6 часа сутринта ще остане в сила", подчерта говорител на правителството. 

"В началото на май Гърция ще разреши храненето на открито преди отварянето на страната за чуждестранни туристи в средата на месеца“, коментира в сряда премиерът Кириакос Мицотакис. 

Туризмът е една от най-важните индустрии в страната. За да се ускори имунизацията, Гърция ще започне да поставя неизползваните дози от ваксината на AstraZeneca на хора между 30 и 39 години.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК