В Испания броят на напълно ваксинираните надхвърли този на заболелите

Здравните власти отхвърлиха идеята лицата под 60 г. доброволно да се имунизират с AstraZeneca

23.04.2021 | 09:10 Редактор: Никола Симеонов
В Испания броят на напълно ваксинираните надхвърли този на заболелите

С пълна ваксинация в Испания са почти 3 770 000 души, а заразените с Ковид-19 са близо 3 457 000. 

Страната регистрира първия милион имунизирани на 12 февруари, втория милион на 22 март и след по-малко от месец, на 8 април, третия милион. Над 10 милиона са с една доза.

Министерството на здравеопазването отхвърли предложението на някои от автономните региони да бъде разрешено на лицата под 60 години доброволно да се ваксинират с ваксината на AstraZeneca. 

Аргументът е, че "изборът на ваксината, не може да бъде определен чрез индивидуален избор, а трябва да се основава на ефикасността на ваксината за различни групи от населението“. 

В шестата промяна на Плана за ваксиниране на правителството се посочва, че "предложението противоречи на етичните принципи, на които се основава стратегията” и че информираното съгласие на хората може да се оспори в съда. 

Затова с ваксината на AstraZeneca ще се ваксинират засега само лица между 60 и 69 години, предаде БНР.

Междувременно Конституционният съд постанови, че регионалното правителство на Галисия не може със закон да задължава хората да се ваксинират. Жалбата срещу местния закон бе подадена от централното правителство с аргумента, че е противоконституционен. Докато се водеха съдебните спорове броят на ваксинираните надхвърли броя на заразените от началото на пандемията. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК