Четвърта вълна на Ковид-19 в Испания, ускоряват ваксинацията

Досега 6% от испанците имат пълна имунизация

06.04.2021 | 10:19 Редактор: Жаклина Иванова
Четвърта вълна на Ковид-19 в Испания, ускоряват ваксинацията

Изправени пред страха от четвърта вълна на Ковид-19 в Испания, властите правят всичко възможно, за да ускорят ваксинацията на фона на нарастващия брой хоспитализирани. Според последните данни те вече са 8944 души, което е 7,49% от наличните болнични легла.

В интензивните отделения заетостта е около 19,65 на сто, но в Мадрид, Ла Риоха и Каталуния е над 35%. Месец април е ключов за постигане на целта на Министерството на здравеопазването за имунизиране на 70% от населението до лятото.

В понеделник пристигнаха 1 200 000 дози от ваксината на Pfizer, които веднага бяха разпределени между автономните области и добавени към получените четири дни по-рано още един милион дози от същата ваксина. За целия април се очаква да пристигнат около 6 милиона ваксини, включително тази на Johnson&Johnson, която е само с една доза. За извършване на масова имунизация отделните региони са изградили спортни павилиони и панаири, пише Dnes.bg

Ще бъдат ваксинирани повече от 365 000 пациенти, считани за високорискови заради трансплантации или ракови заболявания.

Паралелно ще се имунизират и хората от 70 до 79 годишна възраст. Досега 6% от испанците имат пълна ваксинация и над 12 на 100 са с една поставена доза.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК