ЕС ще осигури производството на 200 млн. дози ваксини на месец

Всяка ваксина се състои от повече от 400 компонента, заяви Тиери Бретон

05.04.2021 | 17:26 Редактор: Жаклина Иванова
ЕС ще осигури производството на 200 млн. дози ваксини на месец

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон смята, че благодарение на предприетите мерки Европейският съюз ще може да осигури производството на 200 милиона дози ваксини на месец, считано от септември. 

Бретон е на работно пътуване в източната част на Франция, където посещава фабрики, които участват в производството на ваксини срещу Ковид-19.

"ЕС имаше 14 милиона дози през януари, 28 милиона през февруари и 60 милиона през март", припомни еврокомисарят в интервю за "Паризиен". 

"През следващото тримесечие ще достигнем 100 милиона дози през април, както и през май и юни. През лятото този показател ще се равнява на 120 милиона, а с началото на септември ще навлезем в скорост на производство от 200 милиона дози ваксина – тоест във второто полугодие ЕС ще разполага с над 800 милиона дози", увери Бретон.

"В момента производството на ваксини вече е започнало в биореактори. Обикновено минават 70-90 дни, преди да са напълно готови за опаковане, което означава около три месеца", обясни Бретон. Той подчерта, че сега ЕС има точни условия и перспективи - "от производството на ваксини, тяхното бутилиране и контролни проверки до съхранението".

Общо 53 предприятия в ЕС ще бъдат ангажирани с производството на ваксини, включително няколко във Франция, предаде БГНЕС.  

Европейският комисар подчерта, че "Франция сега се превръща в страна на масово производство на ваксини“. Запитан дали може да има недостиг на активни съставки за ваксините, Бретон призна, че "винаги има такъв риск".

"Ето защо наблюдаваме отблизо ситуацията в тази област. Всяка ваксина се състои от повече от 400 компонента. Част от моя екип извършва такъв мониторинг в реално време, като се уверява, че няма пречки пред производствения процес", допълни той.

"Ние провеждаме такъв мониторинг както в Европа, така и извън нея. Тъй като нямаме пълна автономия в производството на ваксини. Както и всяка друга държава или континент не разполагат с това", каза еврокомисарят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК