Съветници на Байдън и Путин подготвят среща между двамата президенти?

Възможността за среща на върха изглежда е опит за предотвратяване на по-нататъшна ескалация

19.04.2021 | 21:08 Редактор: Здравко Черкезов
Съветници на Байдън и Путин подготвят среща между двамата президенти?

Съветниците на американския президент Джо Байдън и руският лидер Владимир Путин обсъдиха в понеделник възможността за среща на върха между двамата на фона на обтегнатите двустранни отношения, заявиха от Белият дом.

Дни след като САЩ огласиха нови санкции срещу Русия и изгониха 10 руски дипломати, съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан разговаря по телефона с Николай Патрушев, секретар на Руския съвет за сигурност, се казва в изявление на Белия дом.

Те обсъдили неуточнени "двустранни въпроси, както и регионални и глобални въпроси, които предизвикват загриженост", гласи изявлението.

Двамата съветници също така говорили за „перспективата за президентска среща на върха между Съединените щати и Русия“, като се съгласили да „останат във връзка“.

На 15 април администрацията на Байдън обяви нови санкции срещу Русия и изгони дипломатите, като се позова на намесата на страната в изборите през 2020 г. и организирането на хакерска операция срещу Solar Winds, която компрометира хиляди компютърни мрежи на правителството и частния сектор на САЩ. Москва отмъсти, като включи в черния списък редица настоящи и бивши висши служители на американското правителство по сигурността.

Възможността за среща на върха изглежда е опит за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на действията между двете страни, дори когато Вашингтон изрази тревога за движението на руските войски близо до Украйна и затварянето на болния дисидент Алексей Навални.

Очаква се Путин да участва в четвъртък в организирана от Байдън видеоконференция за климата, заяви Кремъл в понеделник. Въпреки нарастващото напрежение, Русия и САЩ проведоха преговори за климата по-рано тази година и определиха горите, ядрената енергия и Арктика като области на сътрудничество.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК