Чехия към НАТО и ЕС: Подозираме Русия за взривове в складове за боеприпаси

Чешкият премиер обоснова решението за екстрадиране на 18 служители в руското посолство в Прага

18.04.2021 | 16:53 Редактор: Жаклина Иванова
Чехия към НАТО и ЕС: Подозираме Русия за взривове в складове за боеприпаси

Чехия е информирала Европейския съюз и НАТО за предполагаемата намеса на руското разузнаване при взривовете в чешки складове за боеприпаси преди седем години. Разкритията доведоха да екстрадирането на руски дипломатически персонал от Прага. Очаква се въпросът да бъде разгледан на срещата на европейските външни министри в понеделник.

Чешкият премиер Андрей Бабиш обоснова решението за екстрадиране на 18 служители в руското посолство в Прага.

"Въз основа на ясни доказателства, събрани в разследването на нашите служби за сигурност, мога да заявя, че има достатъчно обосновани подозрения за намесата на служители от Главното разузнавателно управление, отдел 29155, при взривовете в складовете за боеприпаси в района на Върбетица през 2014 година. Чехия е суверенна държава и трябва да реагира по необходимия начин на получените сведения в областта на сигурността“, подчерта той.

Според някои твърдения има и българска следа по случая с взривените боеприпаси. Специалистът по въпроси на сигурността проф. Марк Галеоти посочи пред BBC, че те са били обект на сделка за украинската армия на български търговец на оръжие.

Чешката полиция издирва двама мъже с руски паспорти с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Същите са заподозрени за отравянето с "Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018 г, предава БНР.

Дипломатическият скандал постави под въпрос участието на Русия в търга за строителството на нов енергоблок на атомната централа "Дуковани“.

Чешкият министър на промишлеността бе категоричен, че "Росатом“ вероятно няма да бъде допусната дори до процедурите по сигурност преди самия търг.

Отменено бе и предстоящо посещение в Москва на чешкия външен министър Ян Хамачек.

"Прага е наясно какво ще последва след подобни "фокуси“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК