Ще успеят ли средиземноморските туристически дестинации да спасят летния сезон?

Гърция стартира пилотни почивки за чуждестранни посетители

18.04.2021 | 16:22 Редактор: Жаклина Иванова
Ще успеят ли средиземноморските туристически дестинации да спасят летния сезон?

Италия изостава от своите средиземноморски туристически съперници Гърция и Испания в опитите си за спасяване на летния сезон. Подходът на министър-председателя Марио Драги да накара първо да се ваксинират по-възрастните хора, преди да даде съгласието си за отварянето на страната за чуждестранни туристи, е морално правилен, но остава рискован в икономически план, пише Bloomberg.

Ако решите да говорите с италианските хотелиери, веднага ще забележите тяхното безпокойство. Вземете, например, Роко Форте, британски хотелиер, който на 3-ти юни трябва да отвори най-новата си луксозна италианска резиденция, "Вила Игия", в крепост от 19-ти век с изглед към Сицилийския залив на Палермо. Това е една екзотична дестинация, която за туристите от Северна Европа остава като едно място за спасение от лошото време в техните страни. И все пак, според Форте, много от американците, които обикновено съставляват около половината от клиентелата му, не са склонни да резервират, тъй като не знаят кога Италия ще отвори отново и дали изобщо ще бъде безопасно да се почива там.

Ситуацията в Гърция изглежда различно, след като страната стартира пилотни почивки за чуждестранни посетители като тест за откриване това лято. До края на април най-малко 69 гръцки острова ще бъдат напълно ваксинирани. В Испания туристическите градове Мадрид и Барселона останаха отворени дори и по време на пандемията. Докато хотелите в Рим и Милано бяха отваряни и затваряни според пандемичната ситуация, пише investor.bg. 

Италианският премиер иска да използва всеки наличен инструмент, включително и стартирането на летния сезон като условие, за да накара все повече италианци да се ваксинират. Перспективата страната да изпусне чуждестранните туристи вече води до социалното и политическо напрежение. Бизнес лобистката група Confindustria намали прогнозата си за италианския икономически растеж през тази година от 4,8% на 4,1%, като две трети от него зависи от доброто протичане на летния сезон, заяви шефа на Confindustria Карло Бономи.

Правителството е наясно с важността на туризма - в Италия той представлява 13% от БВП и близо 15% от заетостта, според данни на "Организацията за икономическо сътрудничество и развитие". И докато италианците все още могат прекарат лятната си ваканция у дома, икономиката се нуждае да бъде отворена и за чуждестранните туристи, които харчат повече.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК