Елизабет II се сбогува с принц Филип (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя беше облечена в траурно черно и с черна маска за лице

17.04.2021 | 20:25 Редактор: Десислава Атанасова

Кралица Елизабет II се сбогува с покойния си съпруг принц Филип на погребението му в Уиндзорския замък. 

Херцогът на Единбург, който почина на 9 април на 99-годишна възраст, беше погребан в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор след 50-минутно богослужение, на което присъстваха само 30 гости.

Кралицата, която е на 94 години, бе видяна за първи път след смъртта му публично, беше облечена в траурно черно, с черна маска за лице. Най-близките членове на семейството, също с маски, стояха на социална дистанция в историческия готически параклис от 15-ти век, пише БГНЕС.

Филип - описан от кралските особи като "дядото на нацията“ - беше най-дълго служещият кралски съпруг във Великобритания и беше женен за кралицата 73 години. Той беше почти постоянно присъствие до нея по време на нейното рекордно управление, което започна през 1952 г., когато Великобритания се възстанови от Втората световна война.

Церемониалното погребение зад величествените стени на замъка беше излъчено на живо по телевизията за милиони в цяла Великобритания и по света. Оръдеен изстрел даде сигнал за минута мълчание, когато ковчегът му, облечен в неговия флаг и покрит с венец от бели рози и лилии от кралицата, морската му шапка и церемониален меч бяха носени от поръчана от него катафалка Land Rover, който той проектира сам, пристигна в параклиса.

В цяла Великобритания - по улиците, в магазините, гарите и на спортни събития - хората сведоха глави с уважение. Полетите в близкото летище Хийтроу бяха спрени по време на церемонията.

Траурната церемония събра на едно място внуците на Филип, Уилям, 38 г., и Хари, 36 г. за първи път, откакто стана факт шокиращият ход на Хари в Калифорния и острата му критика към кралския живот, включително расизма в семейството. Все пак между тях стоеше братовчед им Питър Филипс.

Специалисти по кралския протокол уточняват, че когато кралицата почине, тленните останки на принц Филип ще бъдат преместен да лежат до нея в параклиса Крал Джордж VI, в който се съхраняват останките на баща ѝ Джордж VI, майка й, наричана също Елизабет, и пепелта на по-малката й сестра Маргарет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК