Нова Зеландия с предложения за забрана на тютюнопушенето за следващото поколение

Нуждаем се от нов подход, заяви доктор Айша Верал от правителството на страната

17.04.2021 | 06:50 Редактор: Юлия Христова
Нова Зеландия с предложения за забрана на тютюнопушенето за следващото поколение

Нова Зеландия излезе с нови предложения за забрана на тютюнопушенето, която ще обхване следващото поколение и доближаване до изпълнение на целта на страната без цигари от 2025 г., пише "Гардиън".

Плановете включват постепенно увеличаване на законната възраст за тютюнопушене, разширяване забраната за продажба на цигари и тютюневи изделия за всеки, роден след 2004 г., което означава, че реално тютюнопушенето става незаконно за това поколение.

Също се обсъждат значително намаляване на нивото на никотина в разрешените тютюневи продукти, забрана на филтри, въвеждане на минимална цена на цигарите и ограничаване местата, където могат да се продават цигари и тютюневи изделия.

Нуждаем се от нов подход, заяви доктор Айша Верал от правителството на страната. По думите й около 4500 новозеландци умират всяка година от цигарите. Предложенията са приветствани от редица здравни организации. Но в същото време плановете са критикувани заради потенциално неволните последици, включително опасността от фалит на собственици на малки магазини и вероятността от разширяване на черния пазар на тютюневи изделия. Правителството признава тези рискове в документа с предложенията.

Дясната политическа партия ACT предупреди, че намаляване никотиновото съдържание в цигарите може да принуди пушачите да купуват и пушат повече. Плановете също повдигнаха въпроси до каква степен правителството трябва да се меси в живота на хората, пише "Монитор".

Цигарите са причина за всеки четвърти смъртен случай от рак в Нова Зеландия. Около половин милион граждани на страната пушат ежедневно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК