Байдън: Великите САЩ и Русия носят отговорност за глобалната стабилност

Американският президент разкри какво е казал на Владимир Путин

16.04.2021 | 12:50 Редактор: Тодор Петров
Байдън: Великите САЩ и Русия носят отговорност за глобалната стабилност

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е разговарял с държавния глава на Русия Путин относно естеството на взаимоотношения между двете държави. 

"Разговорът ни беше открит и уважителен. Ние представляваме две велики държави, които носят голяма отговорност за глобалната стабилност. Президентът Путин и аз носим значителна отговорност да поддържаме работещи тези отношения. Аз приемам сериозно тази отговорност и съм сигурен, че президентът Путин приема тази отговорност не по-малко сериозно", обясни Байдън.

Руснаците и американците са два горди и патриотични народа. И съм сигурен, че руснаците, както и американците, са заинтересовани от мирно и сигурно бъдеще за нашата планета, смята той.

Байдън е казал на Путин, че ще отговорят на Русия, макар и в умерена пропорционална форма, тъй като са стигнали до заключението, че руснаците са се намесвали в изборите, а ситуацията със Solar Winds е абсолютно неприемлива. 

"Днес одобрих няколко стъпки, включително изгонването от страната на руски служителите. Това е последствие от техните действия. Също така подписах указ за още няколко нови мерки , включително санкции, наложени поради специфични вредни действия на Русия срещу интересите на САЩ. Абсолютно ясно казах на президента Путин, че мога да отида и по-далеч", каза Байдън, цитиран от БГНЕС.

"Съгласихме се, че заедно можем да се справим с критичните глобални предизвикателства, които изискват САЩ и Русия да работят заедно. Имам предвид ядрената заплаха от страна на Иран и Северна Корея, края на настоящата глобална пандемия и борбата срещу екзистенциалната заплаха от изменението на климата", заяви

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК