САЩ и НАТО се изтеглят от Афганистан до 11 септември, талибаните ликуват

Байдън: Време е да сложим край на най-дългата американска война

15.04.2021 | 19:40 Редактор: Никола Симеонов

САЩ и НАТО започват кооридинирано изтегляне от Афганистан. От 1 май до 11 септември военните части трябва да напуснат страната. Решението беше посрещнато със смесени реакции в Афганистан.

От същата стая, където 43-тия президент Джордж Буш обяви началото на американската инвазия в Афганистан, настоящият американски държавен глава Джо Байдън заяви решително, че нейният край е настъпил. 

"Аз съм четвъртият американски президент, който председателства американското военно присъствие в Афганистан. Двама републиканци, двама демократи. Няма да прехвърля тази отговорност на петия президент. Време е да сложим край на най-дългата американска война", категоричен бе Байдън.

Американските войници трябва да се изтеглят до 11 септември, когато ще се отбележи 20-ата годишнина от атаките на "Ал Кайда" срещу Съединените щати. Именно те станаха причина за войната срещу талибаните, които тогава бяха на власт в Афганистан, и бяха приютили терористичната организация.

Заедно със Съединените щати ще напуснат и чуждестранните сили под командването на НАТО, включително българският контингент. 

"Това не е краят на нашите отношения с Афганистан. Това е нова глава. НАТО и съюзниците ще продължат да бъдат зад афганистанския народ, но сега е време той да изгради траен мир", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Решението за напускането на международните сили беше посрещнато с одобрение от афганистанското правителство, което увери, че може да се грижи за сигурността. Талибаните обявиха, че напускането е победа. Мнозина афганистански граждани обаче се страхуват от неясното бъдеще и възможността ислямското движение, известно с жестокостта си към жените, отново да вземе властта. 

"Мога да работя и уча, докато сегашното правителство е на власт. Но ако има гражданска война, или талибаните вземат властта, няма да мога да го правя. Дори няма да мога да излизам", сподели Зейнеб.

През 2020 г. администрацията на Доналд Тръмп подписа мирно споразумение с талибаните, в което беше посочено, че военните ще се изтеглят при определени условия. Едно от тях беше ислямската военна организация да не позволи на "Ал Кайда" или други терористични групировки да действат в контролираните от нея райони. Според редица анализатори обаче има опасност след изтеглянето Афганистан отново да се превърне в люлка на тероризма.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК