Джо Байдън е предложил на Путин да се срещнат в "трета страна"

Американският президент е изразил безпокойство от струпването на руски военни части в Крим

13.04.2021 | 22:15 Редактор: Никола Симеонов
Джо Байдън е предложил на Путин да се срещнат в

Aмериканският президент Джо Байдън е предложил на руския си колега Владимир Путин да се срещнат в „трета страна“. Това става ясно от съобщение на Белия Дом за разговор между двамата лидери. Байдън и Путин разговаряха на фона на ескалиращото напрежение в източна Украйна, визитата на държавния секретар Антъни Блинкън в централата на НАТО и на министъра на отбраната Лойд Остин в Германия. 

Американският президент е изразил и безпокойство от струпването на руски военни части в „окупирания Крим“ и по границата с Украйна и е призовал Русия да деескалира напрежението. Подчертан е бил и "непоколебимият ангажимент на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

По време на разговора Байдън също е дал да се разбере, че Съединените Щати ще действат твърдо при защита на националните си интереси в отговор на руски действия като кибернахлувания и намеса в изборите, предаде БНР.

В съобщението се посочва, че Байдън и Путин са обсъждали различни регионални и международни теми, в това число намерението на Съединените Щати и Русия за постигане на диалог за стратегическа стабилност. 

Байдън е завил, че целта му е "изграждане на стабилни и предсказуеми отношения с Русия“ е предложил среща на високо ниво в "трета страна“ в следващите няколко месеца. 

Байдън и Путин са обсъдили и "по редица регионални и глобални проблеми“, като стратегическата стабилност и удължаването на договора "Нов Старт"  за контрол на ядрените оръжия. Президентът Байдън е "потвърдил целта си за изграждане на стабилни и предсказуеми отношения с Русия в съответствие с интересите на САЩ".

Срещата на върха с Путин ще е първата на Байдън в качеството му на президент. След встъпване в длъжност той пое по-твърда политика спрямо Москва, породена от разследванията за руска намеса в изборите и отношението към опозицията на Путин.  

През 2018 във Финландия Путин се срещна с тогавашния американски държавен глава Доналд Тръмп. Срещата бе остро критикувана в САЩ. Поведението на Тръмп  бе тълкувано като смечкване на тона и приемане на тезата на Русия, че не е се намесвала в изборите.  

Междувременно в годишния си доклад за глобалните заплахи американската разузнавателна общност обобщава, че Русия "не желае пряк конфликт със Съединените Щати“ дори ако "продължи дестабилизиращи опити срещу Украйна.“ 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК