Призовават Запада да разшири военната помощ за Украйна

Имаме нужда от модернизация на армията, заяви посланик Андрей Мелник

15.04.2021 | 15:18 Редактор: Никола Симеонов
Призовават Запада да разшири военната помощ за Украйна

Посланикът на Украйна в Германия Андрей Мелник призова Запада да разшири военната помощ за страната му на фона на предислоцирането на руски войски към украинската граница в Донбас.

"Имаме нужда от нещо повече от красиви думи. Имаме нужда от военна подкрепа. Имаме нужда от модернизация на украинската армия. Имаме нужда от най-съвременните системи на въоръжаване, за да укрепим отбраната си”, заяви той в интервю за радио Дойчландфунк.

Дипломатът определи ситуацията на границата между Русия и Украйна като "катастрофална”. Там са събрани вече 90 000 войници, като по данни на украинското разузнаване, скоро се очаква броят им да достигне до 110 000, което е "половината от цялата украинска армия”.

"Това е не просто подрънкване на оръжие, както мислят много в Германия. Това е напълно реална подготовка за нападение на Украйна. Кремъл се опитва да заличи Украйна от картата на света”, подчерта Мелник.

Според него, единствената гаранция за сигурността на страната му, е пълноправното ѝ членство в НАТО. Ако Украйна беше член на алианса през 2014 г., нямаше да има нито анексиране на Крим, нито война в Донбас, убеден е той.

Андрей Мелник заяви, че не разбира сдържаността на Германия по повод членството на Украйна в НАТО, а Киев не разбира страховете на Берлин, съобщава БГНЕС.

На 14 април германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Джо Байдън обсъдиха по телефона ситуацията в Източна Украйна. Те призоваха Русия да изтегли войските си от украинската граница, тъй като само така може да бъде постигната деескалация на напрежението, подчерта говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Москва обясни преместването на руски войски към границата с Украйна с провеждането на военни учения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК