Украйна поиска от НАТО план за присъединяване в най-скоро време

Русия не се нуждае от конкретна причина, за да започне военна агресия, смята Андрий Таран

14.04.2021 | 21:24 Редактор: Здравко Черкезов
Украйна поиска от НАТО план за присъединяване в най-скоро време


Министърът на отбраната на Украйна Андрий Таран поиска на страната му да се даде план за действие в посока присъединяване към НАТО.

"Това, че не провокирахме Русия през 2013 г., не ни попречи да загубим Крим и Донбас", каза  министър Андрий Таран по време на видеоконференция с подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент.

Думите му бяха в отговор на предупреждения Украйна да не провокира Русия да разгърне широкомащабни военни действия срещу нея.

Той допълни, че Русия не се нуждае от конкретна причина, за да започне военна агресия.

"По мое мнение най-ясен знак към Руската федерация, че Украйна вече не е сама, би било да ѝ се даде план за действие към НАТО. Това ще покаже много ясно на Москва, че трябва да се въздържа от по-нататъшна ескалация“, подчерта Таран

Евродепутатът от "Обнови Европа" Петрас Аущревичюс определи думите на американския президент Джо Байдън, че руският държавен глава Владимир Путин е убиец като "много точни".

Според него Русия се превръща в болния човек на Евразия, а Путин прави от държавата заплаха срещу съседите ѝ, както и за собствения си народ:

"Наша отговорност е да признаем аспирациите на Украйна към НАТО, както и плана за действие като възпиращ, а не като провокативен акт", изтъкна украниският министър на отбраната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК