Русия заплашва Украйна с война

"Наблюдаваме небивала ескалация на напрежението. Това буди тревога", заяви Песков

11.04.2021 | 11:45 Редактор: Искра Ангелова
Русия заплашва Украйна с война

Заради ескалацията на напрежението в граничните райони с Източна Украйна Русия заплаши с военна намеса, за да защити своите граждани. Ако пламнат сблъсъци, Русия не би наблюдавала безучастно потенциалната "човешка катастрофа", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Военната доктрина на страната допуска предприемането на военни действия в защита на руските граждани в чужбина.

Рускоговорящите жители в регионите на Донецк и Луганск в Източна Украйна имат руско гражданство още от 2019-а година - предоставено от Москва въпреки международните протести. Там над 400 000 души разполагат с руски паспорт. Части от районите на Донецк и Луганск по протежението на руската граница са под контрола на проруските сепаратисти от 2014-а година насам.

"Наблюдаваме небивала ескалация на напрежението. Това буди тревога", каза още Песков. По-нататъшното развитие на ситуацията ще бъде определящо за мерките, които Русия ще предприеме за гарантиране на своята сигурност", допълни той.

Украинската армия отхвърля обвиненията

Военните в Украйна отхвърлиха обвиненията за евентуална подготовка на нападение срещу проруските сепаратистки области в източната част на страната. Едно повторно завладяване на тези региони би "довело неизбежно да смъртта на голям брой цивилни граждани и до загуби сред войската, затова и не е приемливо", каза началникът на Генералния щаб Руслан Чомчак в Киев. В интервю, дадено в края на март, Чомчак заяви, че украинският президент Володимир Зеленски не би имал проблем да даде заповед за офанзива. Но сега в Киев дават предимство на дипломатическото разрешаване на конфликта.

Двете страни дни наред се обвиняват взаимно за новата ескалация на конфликта, който тече от седем години. Както Русия, така и Украйна събират войски недалеч от оспорваните региони. Въпреки официалното примирие, ежедневно се стига до престрелки и жертви.

В четвъртък, в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, федералната канцлерка Ангела Меркел призова за изтегляне на войските. По този повод Песков заяви, че в случая става дума единствено и само за решение на Москва.

САЩ изпращат военни кораби в Черно море

Както се съобщава от Турция, САЩ са изпратили два военни кораба в Черно море. Анкара е била информирана преди две седмици по дипломатически път за преминаването на корабите през Босфора, каза говорителка на турското външно министерство. Преминаването било планирано за средата на април, като корабите трябва да останат в Черно море до началото на май.

Русия възприема това като провокация. "Всяка военна подкрепа за Украйна би окуражила Киев да прибегне до използването на военна сила на югоизток", каза дипломатът Константин Косачов, цитиран от "Дойче Веле".

В петък Путин е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщават от Кремъл. Руският президент е подчертал, ча само мирният план от 2015-а година може да бъде основа за приключването на конфликта.

Днес предстои турският президент да приеме украинския си колега Володимир Зеленски. По данни на украинските медии, планирана е и среща на Зеленски с френския президент Макрон. Германия и Франция посредничат от години за разрешаване на конфликта.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК