Русия струпва войски на границата с Украйна, задава ли се война?

САЩ обмислят изпращането на военни кораби в знак на подкрепа за Украйна

09.04.2021 | 19:32 Редактор: Здравко Черкезов

Черно море е на път да стане арена на нова военна заплаха. Съединените щати обмислят изпращането на военни кораби в знак на подкрепа за Украйна. И то на фона на струпването на военна сила на Русия на източната граница на страната. 

Съединените щати не смятат, че струпването на войски предвещава настъпателни действия, но Пентагонът следи. А в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, президентът Владимир Путин посочи, че Русия е свободна да мести военните си формирования по свое усмотрение. 

"Президентът даде необходимите разяснения. Първо, че ние сме абсолютно свободни да придвижваме нашите въоръжени сили и всякакви части през територията на Руската федерация по наша преценка. И второ, че безусловно в момента Украйна потенциално се превръща в много нестабилен регион и всяка държава, която до границите си има нестабилен регион, предприема мерки за гарантиране на собствената си несигурност", коментира руският дипломат Дмитрий Песков

Опасенията от евентуална руска офанзива, която може да излезе извън районите на Източна Украйна, контролирана в момента от Кремъл, се увеличават. 

"В случай на начало на военни действия в Украйна и потенциална хуманитарна катастрофа, подобна на тази в Сребреница, за което вече говори президентът Путин, нито една страна в света не трябва да остава встрани", категоричен е Песков. 

Мащабно нахлуване от конвенционални сили би представлявало голяма ескалация в седемгодишната кампания на Русия срещу Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 3
РАНО Е!
преди 3 години
Не, война сега няма да има. Русия ще банкрутира догодина, след което ще нападне Америка през Тихия океан и веднага ще изчезне от картата на света. Сигнализирай за неуместен коментар