Страничните ефекти на ваксината на J&J са засегнали жени между 18 и 48 г. в САЩ

От компанията отговориха, че ще съдействат на здравните власти

13.04.2021 | 18:42 Редактор: Юлия Христова

Опасни нежелани реакции и при ваксината на Johnson & Johnson. В Съединените щати са регистрирани случаи на кръвни съсиреци, като тези при AstraZeneca. След препоръка на американската агенцията по лекарствата няколко щата, сред които и Ню Йорк, спряха употребата на препарата.

Кръвните съсиреци след имунизацията с препарата са регистрирани при шестима от 6 милиона ваксинирани. От американската агенция за контрол на храните и лекарствата съобщиха, че тежките странични ефекти са засегнали жени на възраст между 18 и 48 години. Симптомите са се проявили между 6-ия и 13-ия ден след поставяне на ваксината. Според Ню Йорк таймс една от пациентките е починала, друга е в тежко състояние.

Властите анализират данни, които включват 6 случая на тежка тромбоемболия след получаване на ваксината. В момента тези нежелани реакции изглеждат изключително редки.

В общо изявление здравните агенции уточняват, че пациентите са получили тромбоза в мозъчния венозен синус - същото състояние беше регистрирано и при хора, имунизирани с AstraZeneca. В съобщението също така се препоръчва на отделните щати да спрат употребата на препарата на Johnson & Johnson, докато трае проучването на 6-те случая.

От Johnson & Johnson отговориха, че ще съдействат на здравните власти, но към момента няма доказателства за връзка между страничните ефекти и ваксината.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК