Напрежението ескалира: Стотици военни и бойни машини на руско-украинската граница

Анализатори са единодушни - и двете държави са готови за война

12.04.2021 | 14:01 Редактор: Жаклина Иванова

Напрежението между Украйна и Русия е на ръба на ескалацията. Киев съобщи, че в неделя е бил убит войник, а друг е тежко ранен, след артилерийски огън от руски сепаратисти в източния регион Донбас. 

Стотици военни и тежки бойни машини - такава е гледката от двете страни на руско-украинската граница в източния регион Донбас. Напрежението в конфликтната точка достигна нов връх, след като Киев обвини Москва в разполагането на стотици войници близо границата и отговори с ответна реакция

"Половината украински военни сили са на бойна позиция. Вчера разположиха отделната мотопехотна бригада на десен сектор. От своя страна Русия е разположила, според едни източници, 50 батальонни тактически групи, според други - 23. Но дори 23 са твърде голяма сила", коментира политическият анализатор доц. Валентин Вацев.

Въоръженият конфликт в Донбас избухна през 2014 година. Оттогава украинската армия и сепаратистите в източния регион, подкрепяни от Москва, влизат в сблъсъци неколкократно. По данни на Вашингтон, в момента военното присъствие на Русия по границата е безпрецедентно - най-голямото за последните 7 години. 

Според експерта по международни отношения Милен Керемедчиев, действията на Москва в Донбас напомнят на тези по време на руско-грузинската война.

"Русия използва сценарий за създаване на буферни зони между себе си и все по-нарастващото влияние на НАТО - най-вече на САЩ. В момента Донецк и Луганск са много важни зони. Ако се създаде такъв тип автономна зона под въздействието на Русия, заедно с Крим те биха създали много голям пояс за противодействие. Руските интереси ще бъдат по-защитени. От север до юг Русия се обгражда с буферни зони и разполага все повече част в своите крайни зони, защото има рязко увеличаване на активността на страните от НАТО", заяви Керемедчиев.

Доц. Вацев вижда и друга причина за внезапната ескалация. По думите му причината се крие в строителство на "Северен поток 2".

"Това означава, че Русия ще бъде провокирана да навлиза всячески в украинска територия, за да бъде в ролята на агресор. Когато Европа признае Русия за агресор, това означава, че поддръжниците на "Северен поток 2" в Германия ще трябва да замълчат и той няма да бъде завършен", допълни той.

От Кремъл отрекоха да се готвят за военни действия и заявиха, че напрежението е провокация от страна на Запада. Анализаторите обаче са единодушни - и Русия, и Украйна са готови за мащабна война.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК