България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доц. Вацев: Ще провокират Русия да навлиза в Украйна, за да бъде в ролята на агресор

И двете страни демонстрират готовност за война, заяви политическият анализатор

12.04.2021 | 09:00 Редактор: Жаклина Иванова

Русия заплашва Украйна с война. Какви са рисковете за България?

"Двете страни се заплашват взаимно и изглеждат много сериозни. За съжаление, положението на руско-украинската граница е деликатно и напрегнато. Половината украински военни сили са на бойна позиция. Вчера разположиха отделната мотопехотна бригада на десен сектор. От своя страна Русия е разположила, според едни източници, 50 батальонни тактически групи, според други - 23. Но дори 23 са твърде голяма сила", коментира политическият анализатор доц. Валентин Вацев в ефира на "България сутрин".  

По думите му причината за конфликта е не толкова характерът на участващите страни, колкото фактът, че съвсем скоро в Северно море ще завърши успешното строителство на "Северен поток 2". 

"Това означава, че Русия ще бъде провокирана да навлиза всячески в украинска територия, за да бъде в ролята на агресор. Когато Европа признае Русия за агресор, това означава, че поддръжниците на "Северен поток 2" в Германия ще трябва да замълчат и той няма да бъде завършен", допълни доц. Вацев.

Той е категоричен, че и двете страни демонстрират готовност за война. 

"Има сигурни доказателства, че НАТО няма да воюва, обещанията на САЩ са реални", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR. 

Относно рисковете за България, той коментира, че идват от необходимостта бъдещото българско правителство да поема ангажименти в конфликта между двете страни. Според него правителството трябва да поеме североатлантически ангажименти и да участва в антируската кампания, която се разгръща. 

"Има 3 предпоставки и 3 условия за втора Студена война. Първата е пълното сатанизиране и демонизиране на двете страни взаимно. Втората е ефективно икономическо разделение на световете. Третата я наблюдаваме сега - влизане в конфликт, в който двете страни балансират на ръба на войната, но конфликтът се разрешава спокойно, но след него е известно какво може и какво - не", обясни доц. Вацев пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова.

Той е категоричен, че Балканите сa най-нервното място в Европа и че грешките тук имат отзвук навсякъде.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

6
7 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 5 месеца
Истинските агресори са били винаги Великобритания, а в по-ново време - САЩ. Те обикновено подклаждат други да се бият вместо тях, но след това лесно заклеймяват този или онзи като "агресор. Над 800 американски бази по света, срещу 3-4 руски. Та, кой всъщност е агресорът? Сигнализирай за неуместен коментар
5
4 rate up comment rate down comment 13
Богомил
преди 5 месеца
Вальо,кога Русия не е била агресор? Тя е водила над 200 завоевателни войни и само 5 отбранителни за последните 2 века. Тя е автор ни на Меморандума на Савицки, в сойто предлага България да се подели между съседитей и нея. Като безродник ще си умреш Вальо. Не се горсея, че те познавах. Сигнализирай за неуместен коментар
4
8 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 5 месеца
Не мислете, че руснаците не си дават сметка за провокациите,които укроинци и америкацни ще направят.Добре е, че Путин има железни нерви, глава на раменете,защото ако е Вл.Жириновски отдавна да сме във война. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 5 месеца
Там е по-страшно от колкото ни информират Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 5 месеца
Русия винаги е била,за едни агресор,за други освободител!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 2
Ради
преди 5 месеца
Чудесно, ние сме точно на пътя им тук и умрем да се мазним на Щатите. Сигнализирай за неуместен коментар