СЗО не препоръчва имунизиране срещу Ковид-19 с две различни ваксини

Засега и двете дози трябва да са от една и съща

11.04.2021 | 09:13 Редактор: Искра Ангелова
СЗО не препоръчва имунизиране срещу Ковид-19 с две различни ваксини

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва имунизирането срещу Ковид-19 с две различни ваксини, когато се изискват две дози за пълна имунизация, предаде ДПА.

Говорителката на организацията Маргарет Харис каза вчера за ДПА, че няма достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксината на AstraZeneca и втора - от препарат на друга компания.

В изказването си Харис се позова на предварителна препоръка на експертна консултантска група от февруари. Според препоръката засега и двете дози трябва да са от една и съща ваксина. Експертите призоваха за допълнителни изследвания за проучване на съчетаното използване на ваксини.

В Германия има известен натиск да се прибегне до точно такава кръстосана ваксинация, тъй като хората под 60 години вече не се имунизират с ваксината на AstraZeneca поради риска от образуване на кръвни съсиреци.

Според здравния министър Йенс Шпан обаче на 2,2 милиона германци на възраст под 60 години вече е поставена първа доза от ваксината на AstraZeneca и въпросът сега е как тези хора ще получат пълна ваксинационна защита, за каквато е нужна втора доза, предава БТА.

Без достатъчно данни за възможните рискове не би трябвало да се извършва втора ваксинация с различна ваксина от използваната при първата, каза председателят на германската Фондация за защита на пациентите Ойген Бриш.

Постоянната комисия за ваксинацията (Stiko) препоръчва на хората, на които вече е поставена първа доза от ваксината на AstraZeneca да се поставя втора доза от ваксина на базата на информационна РНК - на Pfizer-BioNTech или Moderna, 12 седмици след първата. Решение за това обаче все още не е взето.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Разбира се, че не е редно...първо трябва стандартизация в произвеждането на ваксините за да може да са взаимно заменяеми и допълващи. Сигнализирай за неуместен коментар