Новата търговска граница между ЕС и Великобритания създава чувство за откъснатост

Tова може да разпали наново един почти забравен конфликт, пише ФАЦ

10.04.2021 | 07:29 Редактор: Юлия Христова
Новата търговска граница между ЕС и Великобритания създава чувство за откъснатост

Новата търговска граница между ЕС и Великобритания, появила се след Brexit в Ирландско море, създава у северноирландците чувство за откъснатост. А това може да разпали наново един почти забравен конфликт, пише ФАЦ.

Нови изстъпления имаше през изминалата нощ в Северна Ирландия, опасността от ескалация расте. В столицата Белфаст злосторници замеряха полицията с камъни, фойерверки и коктейли "Молотов“, на което полиция отговори с водни струи – БиБиСи твърди, че това се случва за пръв път от шест години насам. При сблъсъците от последните дни бяха ранени десетки полицаи. Тези сблъсъци избухнаха, след като политици от католическата партия "Шин Фейн“ участваха в погребението на един някогашен терорист от католическата ИРА, на което не бяха спазени антипандемичните мерки. Пробританските протестанти обвиниха полицията, че е толерирала тези нарушения.

Както е известно, британската провинция Северна Ирландия е част от остров и граничи с Република Ирландия, която през 1921 г. се отдели от Обединеното кралство, а от 1973 година е член на ЕС. Северна Ирландия се управлява от двете най-големи партии – пробританските протестанти и католиците-републиканци. Десетилетните кървави сблъсъци между двете групировки (навремето Ирландската републиканска армия ИРА и радикалните юнионисти) бяха прекратени с историческото споразумение от Разпети петък 1998 година, постигнато най-вече благодарение на факта, че Великобритания и Ирландия членуваха заедно в ЕС. След Брекзит обаче нещата рязко се промениха.

Ето как ги коментира "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“:

"Без съмнение съществуват редица местни фактори, които играят роля за избухналите насилия в Северна Ирландия. Сред юнионистите-протестанти очевидно възниква впечатлението, че антипандемичните правила не важат за републиканците-католици, а това допълнително трови и без това все по-възпаления политически климат в провинцията. Разбира се, най-вече Brexit обременява ситуацията. Мнозина юнионисти си мислят, че Лондон ги е жертвал заради напускането на Евросъюза – и това не е съвсем далеч от истината. В преговорите за напускане премиерът Борис Джонсън прие търговската граница да минава през Ирландско море, а това автоматично определи на Северна Ирландия една особена роля в Обединеното кралство и създаде у хората чувството за откъснатост.

За целия над четиригодишен период между решението за напускане на ЕС и края на преходния период всички се опитваха да разберат дали Брекзит ще донесе повече ползи или повече вреди на Великобритания. Това желание не беше реалистично, защото последствията проличаха едва след като Обединеното кралство окончателно напусна ЕС. До момента Борис Джонсън може да се похвали само с един успех: бързо набавяне на ваксина срещу коронавируса. Всъщност обаче, дори като държава членка на ЕС Великобритания можеше да постигне абсолютно същото. В графата с пасивите след Брекзит обаче влизат доста позиции: най-вече влошените условия за търговия с ЕС както и новото разпалване на един почти забравен конфликт. Конфликт, за който имаше намерено много добро решение: еврочленството на Ирландия и на Великобритания, пише DW.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК