Сблъсъци в Северна Ирландия заради Brexit, включиха се дори деца

Според органите на реда става дума за "организирано нападение"

06.04.2021 | 14:13 Редактор: Жаклина Иванова

Северна Ирландия стана арена на безредици заради Brexit. Протестите избухнаха след нарастващото недоволство около търговските правила за Северна Ирландия след развода между Великобритания и Европейския съюз. 

В сблъсъците участват дори и 12-годишни деца. Според органите на реда става дума за "организирано нападение".

Един от основните фактори за размириците е Brexit, който предизвика трус в крехкия политически баланс в Северна Ирландия. 
Новото търговско споразумение между Лондон и Брюксел наложи митнически и гранични проверки на някои стоки при транспортирането им между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство. 

Според пробританските юнионисти и лоялисти, засиленият контрол и митническите усложнения пред търговията откъсват региона от останалата част на Великобритания. 

В катализатор на напрежението се превърна и политически скандал. 24-ма политици от партията на ирландските републиканци "Шин Фейн" присъстваха на погребение в разрез с Ковид-мерките. Те обаче така и не бяха подведени под отговорност.

Заради това основните юнионистки политически формации поискаха оставката на главния полицейски началник в Северна Ирландия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК