Ирландия също препоръча временно спиране на имунизациите с AstraZeneca

Има четири нови случая на сериозни отклонения след ваксиниране

14.03.2021 | 16:34 Редактор: Десислава Атанасова
Ирландия също препоръча временно спиране на имунизациите с AstraZeneca

Националният консултативен комитет по имунизация (NIAC) на Ирландия препоръча временно спиране на имунизациите с ваксината на AstraZeneca срещу Ковид-19, съобщава Ройтерс.

В изявление д-р Ронан Глин, заместник-главен медицински директор на институцията, казва, че препоръката е направена след доклада на Норвежката агенция по лекарствата за четири нови случая на сериозни отклонения при кръвосъсирването при възрастни след получаване на ваксината.

Глин казва, още че NIAC действа превантивно, защото все още не е потвърдено, че има някаква връзка между ваксината и тези случаи.

Към миналата сряда в Ирландия са приложени над 109 хил. дози от тази ваксина, което е почти 20% от всички приложени към момента дози, , пише Investor.bg.

"Това е предпазен ход. Ще продължим да наблюдаваме ситуацията и ако можем да се убедим, че тези събития са случайни и не са причинени от тази ваксина, ще преоценим ситуацията“, коментира и председателят на NIAC професор Карина Бътлър

"Тази ваксина е доказано много ефективна срещу тежко протичане на заболяването, което е свързано с риск от съсирване на кръвта“, допълва тя.

Норвегия и Дания първи спряха ваксинациите с ваксината на AstraZeneca заради случаи на проблеми с кръвосъсирването. По-късно примерът им последваха Исландия, Австрия, Италия, Балтийските страни и България.

Норвежките здравни власти съобщиха в събота, че трима здравни работници, които наскоро са получили ваксината на AstraZeneca, са в болница заради кървене и нисък брой тромбоцити (тромбоцитопения). И тримата са на възраст под 50 години.

Преди Дания и Норвегия да спрат разпространението на ваксината AstraZeneca, Австрия спря да използва конкретна партида, за да разследва смърт заради нарушения на коагулацията и заболяване от белодробна емболия.

Световната здравна организация казва, че не е установена причинно-следствена връзка между ваксината и съсирването на кръвта.

Междувременно днес производителят на ваксината подчертава в становище, разпространено от българското му представителство, че анализът на данните за безопасност,  направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК