Brexit и локдаун - драстичен спад на британския износ за ЕС

"Британското правителство се опитва да използва пандемията като политически амортисьор", каза Любомир Кючуков

12.03.2021 | 21:38 Редактор: Искра Ангелова

Рекорден спад на износа на британски стоки за ЕС след Brexit. На какво се дължи?

"Brexit вече е истински и започнаха да се чувстват всички негативи, които произтичат от това. По отношение икономиката - това, което се отчита, има спад с над 40% на износа за януари. Има спад и на вноса. От една страна това е пряк резултат, а от друга страна - това е първият месец, от който действат новите правила", каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото "Денят ON AIR".

Според него цифрите биха могли да бъдат и по-големи, и по-малки, но все пак спадът е налице.

"Резултатите показват, че Brexit нанася тежък удар върху британската икономика. Британското правителство, начело с Борис Джонсън се опитват да използват пандемията като своеобразен политически амортисьор. Тоест да покажат, че това не е резултат само от Brexit, а по-скоро на пандемията. И двата фактора влияят на този икономически спад", коментира още Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му едно споразумение никога не може да обхване всички детайли.

"Това, което се случва в момента, е, че Обединеното кралство и ЕС започват да работят в различна правна среда. Вече законите на ЕС не важат в Обединеното кралство. Приема се заместващо законодателство, но това е процес, който ще продължи достатъчно дълго. И двете страни се раздалечават една от друга", допълни експертът и подчерта, че всичкото това се отразява политически най-пряко върху Северна Ирландия.

"Това, което Обединеното кралство направи в момента, е да отложи едностранно, което е пряко нарушение на самия протокол, с 6 месеца прилагането на новите митнически правила. Това е начин Обединеното кралство чрез Северна Ирландия да има достъп до европейския пазар, но без да има задълженията към ЕС", посочи Любомир Кючуков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ПЕНКО
преди 3 години
ЗЛОБНО ПОЛИТИЧЕСКО "ЧЕРНОГЛЕДСТВО " ОТ САМОУКРАСИЛ СЕ МЕН ТА МЕН !? Сигнализирай за неуместен коментар