Германия купува Sputnik V без посредничеството на ЕС

Италия и Германия ще имунизират хората над 60-годишна възраст с AstraZeneca

09.04.2021 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Германия купува руската Sputnik V без посредничеството на Европейския съюз. Бавария е първата област в Германия, която поръчва руската ваксина.

След като тя получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата, ще бъдат купени 2 милиона и половина дози. Заразените в страната са близо 3 милиона души. Одобрение на препарата от европейския регулатор се очаква след най-малко месец. 

Във Франция хората под 55 години, получили първа ваксина от AstraZeneca, трябва да получат като втора доза РНК ваксина. 

"Това е предпазна мярка, която може да се развие с времето, докато се съберат допълнителни данни за ваксината на AstraZeneca", каза министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран.

Страната ще продължи да насърчава използването на ваксината AstraZeneca. Франция е втората държава, която предлага алтернативни дози от друга ваксина. 

В Германия хората под 60 години с първа ваксина от британско-шведската компания, като втора ще получат ваксина на Moderna или на Pfizer/BioNTech.

Заради случаите на тромбози, които вече са над 60 в Европейския съюз, редица страни въведоха възрастови ограничения. Италия и Германия ще прилагат ваксината на хора над 60-годишна възраст, както и Нидерландия, а Франция и Белгия - над 55-годишна. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
Сникерс до Ник
преди 3 години
...не си ти когато си ***.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 20
Ник
преди 3 години
Ако Германците купят Спутник и не го върнат /както Словакия/ще цяло чудо /ама те Баварците не са карали Москвич и ЗАЗ/и предполагат че са като БМВ та и ваксината като ЗАЗ една с друга не приличат Русия има велики хора правят супер ракети и косм кораби но сериино производство с еднакво качество не могат /все някои ще се нафирка/и така в Бавария различни ваксини. Сигнализирай за неуместен коментар