Южна Африка одобри ваксината срещу Ковид-19 на Johnson&Johnson

Регистрирането ѝ е от голяма помощ за страната, която е най-засегната в Африка от пандемията

03.04.2021 | 11:20 Редактор: Юлия Христова
Южна Африка одобри ваксината срещу Ковид-19 на Johnson&Johnson

Компанията Johnson&Johnson обяви, че лекарственият регулатор в Република Южна Африка (РЮА) е одобрил нейната ваксина срещу Ковид-19 и доставките ще започнат през това тримесечие, предаде Ройтерс.

Регистрирането на ваксината на Johnson&Johnson е от голяма помощ за страната, която е най-засегната в Африка от пандемията с рекорден брой заразени и смъртни случаи. РЮА разчита на доставката на 31 милиона дози от одобрения препарат, който се прилага еднократно, с една доза.

Ваксинационната кампания в страната понесе удар в началото на февруари, когато бе осуетен правителственият план да започне използването на ваксината на АстраЗенеца. Едно научно проучване показа, че тази ваксина осигурява минимална защита срещу леките и умерените форми на Ковид-19, причинени от местния щам на коронавируса.

Затова южноафриканското правителство предприе пробно ваксиниране с препарата на Johnson&Johnson сред здравните работници на първа линия. Досега са ваксинирани около 260 хиляди от наброяващите 1,25 милиона здравни работници, сочат данни на министерството на здравеопазването.

В съобщението на Johnson&Johnson се казва, че през второто тримесечие на тази година на РЮА ще бъдат доставени 2,8 млн. дози, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК