СЗО препоръча ваксината на Johnson&Johnson срещу по-опасните щамове

Тя е еднодозова и може да се съхранява в обикновен хладилник

17.03.2021 | 17:19 Редактор: Здравко Черкезов
СЗО препоръча ваксината на Johnson&Johnson срещу по-опасните щамове

Ваксината срещу коронавируса на компанията Johnson&Johnson се препоръчва да бъде прилагана и в страните, в които циркулират по-заразните варианти на Ковид-19, изтъкнаха експертите от Световната здравна организация, цитирани от световните информационни агенции.

Стратегическата консултативна група по въпросите на имунизацията към СЗО (SAGЕ) публикува препоръките си за употребата на препарата на американския фармацевтичен гигант, който получи зелена светлина от агенцията на ООН в петък, предава БТА.

"В страните, в които разпространението на вариантите е високо, и в страните, от които имаме информация за използването на ваксината за контролиране на SARS-CoV-2, предизвикан от тези варианти, ние препоръчваме подобна употреба", заяви Алехандро Кравиото, ръководител на експертната група.

"Глобално погледнато, след като се запознахме с получените данни, можем да твърдим, че разполагаме с една сигурна ваксина", добави Кравиото. Той уточни, че препаратът на Johnson&Johnson може да се прилага на лица над 18 години без ограничения на горната възраст.

Тази ваксина е еднодозова и може да се съхранява в обикновен хладилник. Американската фармацевтична група се ангажира да продава препарата на достъпна цена.

Ваксината на Johnson&Johnson беше разрешена в спешен порядък в САЩ в края на месец февруари. Тя се използва и в Канада от началото на март, а от 11 март - и на територията на ЕС.

Снимка: Bloomberg LP

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК