Жилищните имоти в цял свят поскъпват, това е най-бързият темп от близо 20 години

Цените са нараснали с 5% на годишна база

30.03.2021 | 17:23 Редактор: Жаклина Иванова
Жилищните имоти в цял свят поскъпват, това е най-бързият темп от близо 20 години

Докато американският жилищен пазар процъфтява, успореден ръст на жилищните имоти в цял свят – от Амстердам до Оукланд, засилва опасенията от възможни балони и кара някои правителства да се намесват, за да предотвратят прегряване, пише Wall Street Journal.

Държавните ръководители вече бяха разтревожени от високите цени на имотите в части от Европа, Азия и Канада преди пандемията, особено след като годините ни ниски лихви задържаха търсенето силно.

Но сега стимулите за трилиони долара в цял свят в борбата с последиците от Ковид-19 наред с промени в навиците за купуване в момент, когато повече хора работят от вкъщи, дават допълнителен силен тласък на пазарите.

В Китай регулаторите напразно опитват да накарат имотните пазари да охладят "балона", както го определи високопоставен банков представител. 

В Нова Зеландия властите неотдавна затегнаха стандартите за ипотечно кредитиране, след като средните цени на жилищата нараснаха с 23% на годишна база през февруари и достигнаха рекорд.

В САЩ цените на жилищата също поскъпват силно. Спрямо предходни периоди на нажежаване на жилищния пазар купувачите имат по-висок кредитен рейтинг и заделят повече средства за първоначална вноска при покупка.

В 37-те богати страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) цените на жилищата достигнаха рекорд през третото тримесечие на 2020 г., сочат данните на организацията. Цените са нараснали с почти 5% на годишна база, което е най-бързият темп от близо 20 години.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК