София - лидер по поскъпване на жилищата в България

В морската столица Варна имотите поевтиняват

29.03.2021 | 13:18 Редактор: Жаклина Иванова
София - лидер по поскъпване на жилищата в България

Цените на жилищата в София са нараснали с 8,6% на годишна база в края на миналата година, което превръща столицата в лидер по поскъпване на жилищните имоти сред големите градове в България. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2020 г.

През третото тримесечие на миналата година цените на жилищата в София отбелязаха същия темп на растеж от 8,6%. И през четвъртото тримесечие се запазва тенденцията старите жилища в столицата да бележат по-бърз годишен скок от новите. Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата в София са нараснали с 2,1%.

Бургас се нарежда на второ място по ръст на цените на жилищата в градовете с над 120 хил. жители у нас с покачване от 5,9% на годишна база. 

В същото време във Варна цените намаляват с 2,3% на годишна база, отбелязвайки трето поредно тримесечие на спад. В морската столица новите жилища поевтиняват повече от старите.

В Пловдив цените на жилищата са записали по-умерен годишен ръст от 3,2%, като и тук той се дължи на поскъпването на старите жилища с 6,3% на годишна база, докато новите бележат спад на цените от 0,6%. 

В Стара Загора и Русе цените на жилищата са скочили съответно с 5,2% и 4,9% на годишна база, като и в двата града старите жилища също поскъпват по-бързо от новите. 

На национално ниво цените на жилищата са нараснали с 5,4% на годишна база, като ръстът се ускорява спрямо 4,8% през третото тримесечие.

Четете повече в investor.bg. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Kpss
преди 3 години
Ше пръсне балона скоро май...... Сигнализирай за неуместен коментар