Над 30% от жилищата в страната - необитаеми

Сред причините са лошото състояние на жилищния фонд и енергийната бедност

27.01.2021 | 22:57 Редактор: Никола Симеонов
Над 30% от жилищата в страната - необитаеми

Лошото състояние на жилищния фонд, влошената финансова достъпност на жилищата и дисбаланси в жилищната система като висок дял необитавани жилища и в същото време голям процент пренаселени жилища са сред проблемите в жилищната система в България.

Констатациите се съдържат в анализи на Националния център за териториално развитие и Световната банка в рамките на оценка на състоянието, която да послужи за разработването на нова национална жилищна стратегия. Те бяха представени от Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България по време на Четвъртия национален жилищен форум.

Бенов цитира данни, според които над 30% от жилищния фонд в страната са необитаеми жилища, като процентът е висок и в големите градове – 24% в София и 26% в Пловдив. В същото време средно 41% от жилищата в България са пренаселени по данни на "Евростат" от началото на месеца, като по този показател страната ни е на трето място в ЕС.

"Спрямо 2011 г. има намаление от 2%, но дали това се дължи на подобряване на жилищния сектор, или на демографски тенденции и продължаващо обезлюдяване е нещо, което предстои да видим", отбеляза Бенов. Сред другите проблеми в жилищната система в България, посочени от него, са ниската жилищна мобилност и нарастващият дял на собствениците, които не могат да отопляват жилищата си. Отново по данни на "Евростат" страната ни е с най-висок процент от населението (над 30%), което не може да отоплява адекватно жилището си. "Това е притеснителна стойност и предполага вземането на спешни мерки“, каза Бенов.

Той изтъкна и затрудненията на младите семейства за придобиване на първи дом. "Липсва и всякаква специализирана регламентация на наемния пазар. Единствените възможности са т. нар. свободен наем, който отново е труднодостъпен за млади домакинства с близки до средните доходи", отбеляза Бенов. Друг проблем на жилищната система у нас е много ниският процент на обществен жилищен фонд (2,4%), който продължава да намалява.

"Към тези проблеми бих добавил и концентрацията на жилищна бедност в сегрегираните квартали, населени от отделни етнически групи. Става дума за жилищна бедност в изключително драматични размери – липса на достъп до базови услуги като канализация, водоснабдяване, сметоизвозване", каза Бенов.

Снимка: архив БГНЕС

Цялата статия четете в Investor.bg 

Харесайте нашата страница във Faceboоk ТУК