Ръст в цените на имотите в София, в други градове има спад

Увеличава се и броят на сделките

20.01.2021 | 23:10 Редактор: Калина Донкова

Ръстът в цените на имотите в столицата въпреки коронакризата. Това показват данни на големи компании на имотния пазар, като поскъпването е между 2 и 7% за година.

Най-голямо е покачването на цените при тристайните жилища в София, където стойността достига горната граница от 7 на сто. Ръстът на сумите при двустайните апартаменти е от около 4 %. Най-високи в момента са цените в жилищните квартали "Дружба", "Лозенец" и "Борово".

На този фон Агенцията по вписванията отчете близо 10 % ръст и в продажбите на имоти в столицата за третото тримесечие на 2020 г. в сравнение с второто. През 2019 г. за същия период купуването е било с 2,5 % по-малко от сега.

Междувременно броят на сделките на стойност над 100 хил. евро продължава да расте и обхваща почти 40 % от общия брой. Следват покупките от 70 до 100 хил. евро и тези под 50 хил. евро, които възлизат на 15 на сто.

Каква е картината в другите градове и защо наблюдаваме пик в закупуването на жилища точно сега, въпреки високите цени? Разговор по темата с Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.