Ковид-19 по света: Локдаун в Бризбейн, Словения с национална карантина (ОБЗОР)

Борис Джонсън призова за спазване на мерките, тежка е ситуацията и в Париж

29.03.2021 | 17:57 Редактор: Никола Симеонов

Още в първия ден след отпадането на част от мерките в Англия, парковете и спортните съоръжения на открито се изпълниха с хора. Навън вече могат да се срещат групи до шест души. Правилото важи и за сватбите. 

На фона на разхлабването на мерките дойде и добра новина от болниците в Лондон. За първи път от 6 месеца в британската столица не е регистриран нито един смъртен случай, свързан с вируса. Премиерът Борис Джонсън обаче призова за предпазливост. 

"Докато ваксинацията продължава е много важно да не злоупотребим и да рискуваме да загубим прогреса, който направихме. Моля, спазвайте мерките, за да можем постепенно да се върнем към нормалното", заяви Джонсън.

Съвсем различна е ситуацията в Словения, където се въвежда национална карантина от 1 до 11 април, заради нов скок в заболеваемостта. Събирането на до 10 души вече няма да бъде разрешено. Движението между различните региони ще се ограничи, с изключение на Великден. 

Тежка остава обстановка и във Франция. Пациентите в интензивните отделения вече са над 4 800. Лекари в Париж алармират, че скоро ще трябва да избират чий живот да спасят, след като почти всички легла са заети. 19 региона на страната са в частична карантина, за да се овладее разпространението на вируса. 

По-радикални мерки предприеха в Австралия. В град Бризбейн, от днес влиза в сила тридневно пълно затваряне, което засяга над 2 млн. души. Причината - 7 нови случая на Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК