Франция въвежда по-строги ограничения в още три департамента

Мерките ще се прилагат в централните департаменти Об и Ниевър и в югоизточния департамент Рона

25.03.2021 | 23:30 Редактор: Здравко Черкезов
Франция въвежда по-строги ограничения в още три департамента

В още три френски департамента, включително Рона с главен град Лион, се налагат по-строги ограничения заради коронавируса, предаде Reuters, като цитира изявление на френското правителство.

Мерките ще се прилагат в централните департаменти Об и Ниевър и в югоизточния департамент Рона, уточни здравният министър Оливие Веран.

Преди седмица подобни мерки бяха наложени в района на Париж и в голяма част от Северна Франция, където магазините, които не продават стоки от първа необходимост, получиха нареждане да спрат работа. Наложени бяха и ограничения колко могат хората да се отдалечават от домовете си.

"Пандемията от Ковид-19 се ускорява почти навсякъде във Франция", подчерта здравният министър, цитиран от БТА.

Новите ограничения влизат в сила в полунощ в петък и ще бъдат добавени към наложените в цялата страна. В цяла 
Франция е в сила полицейски час и са затворени ресторанти, барове, музеи и кина.

За последните 24 часа са регистрирани 45 641 нови случая, след като вчера бяха отбелязани 65 373 новозаразени - бройка, подобна на тези през ноември, когато Франция беше подложена на втората национална карантина. Броят на пациентите в интензивни отделения нарасна с 58, като достигна рекордното за 2021 г. равнище от 4709. Броят на хоспитализираните надхвърли 27 000 за пръв път от шест седмици.

"Натискът върху болничната система ще продължи да нараства през идните дни", подчерта Веран, като добави, че резултатът от новите ограничения ще се усети едва след най-малко 10 дни.

Броят на жертвите за последните 24 часа е 225, с което смъртните случаи достигнаха 93 378, поставяйки Франция на осмо място в света. По брой на заразените от началото на пандемията, 4,42 милиона, страната е на пето място. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Пълен цирк е тая Франция. Също като в България, пенсионерите висят ден и нощ в Спешното, а след това "изведнъж" се сдобиват с ковид. Родителите си водят децата, отново в Спешното, всеки път, когато изпищят "боли ме стомаха". Здравната система е по-зле и от тази в България по отношение на достъпа, нищо че всичко се плаща от държавата. Въпросът е, че едва се добираш до лекар. Сигнализирай за неуместен коментар