Затягат мерките заради третата вълна в Германия, Полша, Франция, САЩ и Бразилия

Нарастване на случаите с Ковид-19 предизвика верижна реакция от мерки

22.03.2021 | 17:38 Редактор: Здравко Черкезов

Третата вълна на коронавируса изправя Германия пред ново затягане на мерките. Канцлерът Ангела Меркел и премиерите на отделните провинции ще обсъдят дали да въведат строги рестрикции до 18 април. Затягане на мерките се предвиждат и в части от САЩ.

След 1 година борба с Ковид-19 - лекарите в интензивните отделения на германските болници изпитват дежавю. Повече от 3 хиляди души са настанените в реанимациите - толкова беше броят им и в пика на първата вълна през март 2020 г.. Експертите са на мнение, че причината за влошената обстановка са новите варианти на коронавируса. Според последните даннни заболеваемостта от коронавируса в Германия е надхвърлила 100 души на 100 000 население. 

За последната седмица в Полша новите случаи на Ковид-19 са скочили с 27% - повечето от тях са свързани с британския вариант на Ковид-19. Властите взеха решение за въвеждането на частично затваряне. Работа преустановиха училища, ресторанти и магазини. 

Проблеми с овладяването на вируса и във Франция. Там за най-малко 4 седмици ще са в сила строги ограничения в 16 департамента. Въпреки влошената обстановка - хиляди се включиха в карнавал в Марсилия без да спазват дистанция и да носят маски. 

Пренебрегване на противоепидемичните мерки имаше и отвъд Океана. Студентски партита в американския град Маями Бийч доведоха до хаос. Кметът обяви, че хиляди туристи са пристигнали за пролетната ваканция без да спазват правилата срещу разпространението на Ковид-19. Стигна се до въвеждането на вечерен час, за да бъде овладяна ситуацията. 

В Бразилия - противопоставяне срещу рестрикциите отново дойде от най-високо ниво. Президентът Болсонаро определи като "тирани" кметовете и губернаторите на щати, които наложиха ограничителни мерки, за да овладеят огнищата на коронавируса. На този фон - болниците в страната са на ръба на колапс. А специалистите предупреждават, че бързо разпространяващият се бразилски вариант на вируса е глобална заплаха.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК