Лекари в Париж: Работим в ситуация на бедствие, не можем да мълчим

Болниците във френската столица се приближават до точката на препълване

29.03.2021 | 11:55 Редактор: Искра Ангелова
Лекари в Париж: Работим в ситуация на бедствие, не можем да мълчим

Болниците в Париж се приближават до точката на препълване заради приемането на нарастващия брой от заразени с коронавирус, предаде АФП.

"Има усещане за гняв, когато се озовеш в ситуация, която ще те принуди да практикуваш медицина в ситуация на бедствие", каза висш служител на парижките болници Реми Саломон.

"След 10 дни или 15 дни може да сме претоварени", каза той пред канала за новини BFMTV, пледирайки за ново блокиране, включително затваряне на училищата.

Днес 41 директори на болнични кризисни центрове се подписаха под отворено писмо, казвайки: "Не можем да мълчим, без да предадем Хипократовата клетва, която някога положихме".

Изявлението им е публикувано в седмичника "Дю Диманш“, а в писмото се казва, че се подготвят за решения, според които пациентите трябва да получат достъп до интензивно лечение.

"Това решение ще се отнася до всички пациенти, по-специално за достъпа на възрастни пациенти до критични грижи", пишат те, цитирани от БГНЕС.

Те заявиха, че "никога не са познавали подобна ситуация, дори по време на най-тежките (терористични) атаки, претърпени през последните години". И отбелязаха, че подобен подбор вече е започнал, като болниците са принудени да отложат хирургичните процедури.

"Тези промени ще се засилят през следващите дни, като скоро ще бъдат извършвани само жизненоважни процедури при извънредни ситуации", предупредиха те.

По-късно в неделя здравният министър Оливие Веран се срещна с медиците, заявявайки, че "е наясно с въздействието върху отделенията за интензивно лечение и желае да ги поддържа максимално, за да се избегнат все по-ужасни избори при предоставяне на грижи".

Правителството може скоро да се наложи да предприеме "допълнителни мерки", каза източникът на АФП.

В ежедневника "Le Monde" девет водещи лекари от спешни отделения написаха: "Като накараме предоставящите грижи да решат кой пациент да живее и кой пациент трябва да умре, без да го заявяват ясно, правителството избягва отговорността по лицемерен начин. Време е изпълнителната власт ясно и публично да поеме здравните последици от своите политически решения".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години