Превръщат "Стад дьо Франс" в огромен център за ваксинация

Това не е първият преобразуван спортен комплекс в страната

20.03.2021 | 14:58 Редактор: Искра Ангелова
Превръщат

Властите на френския департамент Сена-Сен Дени възнамеряват да създадат най-големия център за ваксинация срещу коронавирус в страната на стадион "Стад дьо Франс". Това съобщи вестник Le Parisien, цитиран от TACC.

Според информацията, получена от ръководството на департамента, разположен северно от Париж, новият център за ваксинация трябва да започне своята работа в началото на април, като ще позволи ваксинацията на няколко хиляди местни жители седмично. Там ще могат да се ваксинират и французи, живеещи в други департаменти на столичния регион Ил дьо Франс. 

Това не е първият преобразуван спортен комплекс в страната - наскоро на стадион "Велодром" в Марсилия бе открит ваксинационен център, макар и в по-малък мащаб. За него са отредени помещенията, разположени под една от трибуните.

Според ръководителя на департамента на Сена - Сен Денис Стефан Трюсел и кмета на град Сен Дени Матие Анотен, „такава мащабна ваксинация трябва да намали натиска върху болниците, които ще приемат по-малко пациенти“. "Символично е, че "Стад дьо Франс" ще се превърне в един от центровете на борбата срещу коронавируса. Именно с този стадион са свързани много радостни събития в живота на страната, като прекрасни футболни мачове и трагични инциденти - терористичните атаки от 2015 г.", Каза Анотен в интервю за радиостанция Franc Info, цитиран от "Фокус".

В момента степента на разпространение на коронавирусната инфекция в департамент Сена-Сен-Дени е една от най-високите във Франция. Показателят е 546 случая на инфекция на седмица на 100 хиляди от населението, докато медицинските органи считат нивото от 250 случая за приемливо.

Стад дьо Франс е построен на северната граница на Париж между 1995-1998. Решението за създаването му е взето от ръководството на страната, след като Франция получава правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 1998 г. Стадионът може да побере до 90 хиляди зрители.

На него играят мачовете си френските национални отбори по футбол и ръгби. На стадиона се провеждаха мачове от Световното първенство през 1998 г. и Европейското първенство през 2016 г. по футбол.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК