Строгите мерки блокират Париж, Сърбия подпомага гражданите си

Франция обяви нова карантина

19.03.2021 | 19:17 Редактор: Искра Ангелова

Нова карантина във Франция. Строгите ограничения ще влязат в сила от полунощ в Париж и още 15 департамента, и ще продължат един месец. А Световната здравна организация гледа с безпокойство към Балканите.

Броят на хоспитализираните и починалите на Балканите и Централна Европа е сред най-високите в света, според данните на СЗО. Ситуацията е изключително тревожна, смятат експертите.

Така, след като Сърбия въведе локдаун два поредни уикенда, но те не доведоха до резултат, страната е в нова карантина до неделя, която може да бъде удължена до началото на април. 

А правителството обяви помощи. 

"Музикантите, които са около 3000 в различни организации, ще получат помощ. Дали това ще бъдат две минимални заплати, вярвам, че правителството ще вземе това решение", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Пенсионерите ще получат през май и ноември по 30 евро, както и всички останали пълнолетни граждани. Ще има и допълнителна помощ за хотелиерите - 350 евро на стая или 150 евро на легло.

Турция регистрира най-много болни от началото на епидемията - над 20 000. А гърците са все по-недоволни от мерките в страната. Въпреки продължителния локдаун и вечерен час, разпространението на вируса не е овладяно. 

От днес в сила е едномесечна карантина във Франция. Отново затварят всички заведения и почти всички магазини, с изключения на книжарниците. Училищата също остават отворени.

"През последните 15 дни вирусът се засилва, както и натискът върху болничната ни система. Мерките, които налагаме днес в най-засегнатите райони, могат при нужда да бъдат приложени и в други региони", коментира мин.-председателят на Франция Жан Кастекс.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК